22/9/08

Κατακτήσεις και νίκες του Συλλόγου Κατιρλιωτών

Κατακτήσεις και νίκες ως προς τους ελεύθερους χώρους στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς, κατόπιν δραστικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών Πολιτών με κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο αυτόν του Συλλόγου Κατιρλιωτών.

Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών “Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” ιδρύθηκε το 1991 για να συσπειρώσει του κατοίκους του συνοικισμού Νέο Κατιρλί, στο Δήμο Καλαμαριάς, που προσπαθούσαν να αποσοβήσουν την αναίτια κατεδάφιση της παραδοσιακής, προσφυγικής τους εκκλησίας στον συνοικισμό.

Στα χρόνια που πέρασαν ο σύλλογος έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως:

 1. Το φθινόπωρο του 1995 πρωτοστάτησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στον επιτυχημένο αγώνα των κατοίκων για να μη μεταφερθεί το λούνα-παρκ από το Ποσειδώνειο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπως σχεδίαζε να κάνει τότε η διοίκηση του Δήμου, υπό τον Θρ. Λαζαρίδη.

 1. Ο σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε ο τότε υπουργός Υπ.Ε..Χω.Δ.Ε. κ. Λαλιώτης μετά από πρόταση του δημάρχου Καλαμαριάς Θρασ. Λαζαρίδη και το οποίο αποχαρακτήριζε το πρώην στρατόπεδο από “κοινόχρηστο πράσινο”. Η προσφυγή ήταν επιτυχής παρά τις έντονες αντιδράσεις του δήμου Καλαμαριάς, και το Σ.τ.Ε. με την υπ. αρ. 288/2003 Απόφαση του ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα του Κ.Λαλιώτη, επαναφέροντας τον προηγούμενο χαρακτηρισμό του “κοινόχρηστου πρασίνου”. Στην προσπάθεια αυτή ο σύλλογος είχε την υλική και ηθική υποστήριξη κατοίκων και άλλων συλλόγων της περιοχής. Έκτοτε ο χώρος του πρώην στρατοπέδου απολαμβάνει την προστασία αυτή, την οποία όμως ο ίδιος ο δήμος Καλαμαριάς προσπαθεί συστηματικά να καταργήσει στην πράξη έχοντας μετατρέψει σε χωματερή μεγάλο μέρος του πρώην στρατοπέδου και αρνούμενος να σταματήσει την αλόγιστη διέλευση, στάθμευση, χρήση και κατάχρηση του χώρου από κάθε είδους οχήματα και χρήσεις.

 1. Την ίδια περίοδο ο σύλλογος ζήτησε από το Δασαρχείο τον χαρακτηρισμό των πρανών της νότιας παραλίας του δήμου από το Κυβερνείο έως την Ρέμβη, ως πράσινο. Παρά τις αντιδράσεις του δήμου και επίσημων φορέων και μετά από πολυετή καθυστέρηση το Δασαρχείο έκανε στις 1/12/2003 την Πράξη Χαρακτηρισμού. Έκτοτε τα πρανή προστατεύονται από καταπατήσεις και από αυθαίρετες επεμβάσεις.

 1. Παράλληλα, ο σύλλογος παρενέβη κατά της παράνομης δημιουργίας χώρων στάθμευσης μεταξύ της οδού Πλαστήρα και των πρανών. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της τσιμεντοποίησης του πάρκου μόνον σε ένα μικρό του τμήμα, πάνω από το εστιατόριο Αργώ”.

 1. Ο σύλλογος με τις παρεμβάσεις του απέτρεψε το μπάζωμα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα με αδρανή υλικά από της εργασίες του φωταερίου, για το οποίο είχε δώσει άδεια η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου του Θρ. Λαζαρίδη.

 1. Ο σύλλογος παρενέβη δυναμικά στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.Σ.Θ.) για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα (κατάργηση του δρόμου μαχαιριά που θα διαμέλιζε στα δύο το πρώην στρατόπεδο) και για την ΧΑΝ Καλαμαριάς προκαλώντας αλλαγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.).

 1. Ο σύλλογος προσέφυγε στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και επέτυχε, με την βοήθεια και συμπαράσταση του πρώην δημάρχου Μενέλαου Αλεξιάδη και του συντοπίτη επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων αρχαιολόγου Κων/νου Τσάκου, την κήρυξη ομόφωνα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ως «Ιστορικό Τόπο» με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΚ/43639/1141/26-6-2005, και παρά την αδιαφορία και κραυγαλέα απουσία της Δημοτικής Αρχής από το Συμβούλιο.

 1. Ο σύλλογος προσέφυγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και με την συμπαράσταση του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Μενέλαου Αλεξιάδη πέτυχε ώστε να κηρυχθούν 16 κτίρια μέσα στο πρώην στρατόπεδο διατηρητέα, με την υπ. αριθμ. Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΤΣΑΚ/12366/321.

 1. Ο σύλλογος προσέφυγε στην Τριμελή Επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. για το παράνομο και άχρηστο στην πράξη πάρκινγκ που αυθαίρετα έκανε ο δήμος πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα, ξεριζώνοντας 550 μεγάλα πεύκα καταστρέφοντας το Πάρκο των Κυπρίων Ηρώων που με τόσες φανφάρες είχε ο ίδιος ο Δήμος δημιουργήσει μερικά χρόνια πριν. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του δήμου η Τριμελής Επιτροπή του Σ.τ.Ε. με το υπ. αριθ. 8/2006 Πρακτικό της διέταξε τον Δήμο να καταργήσει το παράνομο parking και να αποκαταστήσει τον χώρο στην προτέρα του μορφή. Ο Δήμος απλώς σκέπασε την άσφαλτο με χώματα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση του δασυλλίου που κατέστρεψε.

 1. Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στον αγώνα των κατοίκων που προσπαθούν να διασώσουν την αλάνα της οδού Μουρουζιδών (πρώην τώλ πυγμαχίας) από τις αδηφάγες διαθέσεις καταπατητών που θέλουν να το οικοδομήσουν. Ο Δήμος αδιαφόρησε εγκληματικά και τώρα σύρεται πίσω από τις εξελίξεις για να μην εκτεθεί παραπάνω.

 1. Σε όλο αυτό το διάστημα ο σύλλογος και μέλη του έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις και καταγγελίες στην Εισαγγελία, την Αστυνομία και σε άλλους φορείς όποτε χρειάζεται για να σταματήσει ή έστω να περιορισθεί η συστηματική καταστροφή και καταπάτηση των μοναδικών και υπέροχων αυτών χώρων που κοσμούν την πόλη μας, που λαμβάνει χώρα με κύριο δράστη δυστυχώς το δήμο Καλαμαριάς ο οποίος αντιστρατεύθηκε σε όλες τις παραπάνω ενέργειες που θωράκισαν νομικά τον χώρο και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το πρώην στρατόπεδο ως χώρο απόθεσης κοπριάς, μπάζων, αδρανών υλικών, και άλλων υλικών (αλάτι, κλπ.), αρνούμενος να περιορίσει την ανεξέλεγκτη διέλευση και στάθμευση οχημάτων παντός είδους, υποβιβάζοντας έτσι συστηματικά το περιβάλλον.