19/8/08

Κινητοποιήσεις των κατοίκων


ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ… SOS
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ, 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΜΑΧΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ
Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ

Ξεσηκωθήκαμε εμείς ο κάτοικοι, όχι για να παρακαλέσουμε αλλά για να απαιτήσουμε την κατάκτηση όλου του παραθαλάσσιου χώρου, του παραλιακού μετώπου απ’ άκρη
σ’ άκρη του Δήμου Καλαμαριάς, από την οδό Αργοναυτών μέχρι τη Σχολή Δικαστών, ως κοινόχρηστου χώρου.
Επειδή το δημόσιο αγαθό είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, η θάλασσα και ο παραθαλάσσιος χώρος αποτελεί συστατικό παράγοντα αυτής της πόλης και του Δήμου μας, πιστεύουμε ότι η ανάδειξη της ιστορίας, της ομορφιάς και της προστασίας ενός τόπου είναι απαραίτητο μέλημα των πολιτών μιας κοινωνίας.
Δεν δεχόμαστε, την καθεστωτική αντίληψη επέκτασης των κάθε λογής αυθαιρεσιών, που συνέβησαν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, σε προηγούμενες ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις.
Τις προσχώσεις- επιχωματώσεις που έγιναν και γίνονται- χωρίς να φροντίζει ο Δήμος για το αντίθετο, σ’ όλο το παραλιακό μέτωπο με προφανή σκοπό την οικοδόμηση της περιοχής.
Μας βρίσκει αντίθετους η αλλαγή και επαναχάραξη της αιγιαλίτιδας ζώνης που υλοποιήθηκε το 2000 από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ), κατόπιν αίτησης κέντρου διασκέδασης, που συστηματικά παρανομεί και συντελεί στην παραμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.
Επισημαίνουμε την ολιγωρία και τις ηθελημένες καθυστερήσεις δεκαετιών από μέρους της πολιτείας και της δημοτικής αρχής για όλα αυτά τα ζητήματα.
Απαιτούμε: Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και των αυθαίρετων κτισμάτων. Την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κατά μήκος όλης της ακτής.
Την νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών.
Οραματιζόμαστε ανοιχτούς χώρους, πάρκα, πράσινο, ήπιας μορφής αθλητικές δραστηριότητες για τους πολίτες στη βάση του ερασιτεχνισμού χωρίς γκέτο, παράγοντες και κονκλάβια.
Να αποδώσουμε στον τόπο μας την ενοποίηση του παραλία Καραμπουρνάκι – Στρατόπεδο Καραμπουρνάκι (Κόδρα), παραλία Κατιρλή, Κουρί, Αρετσού, Ν.Κρήνη, Μίκρα, ολόκληρο το παραθαλάσσιο μέτωπο να γίνει χώρος ενός συνεχούς περιπάτου, πολιτισμού και ομορφιάς, που θα δίνει χαρά και απόλαυση και που θα χαρίζει τη μαγεία του σε όλους τους πολίτες και δημότες του δήμου μας, αλλά και ολόκληρης της πόλης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ για την προστασία της παραλιακής ζώνης, στο ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ


Από την μαζική συγκέντρωση και πορεία των κατοίκων στο Καραμπουρνάκι (Καραμπουρνακίστας) στις 11-5-2008.




Παρεμβάσεις των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς


ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

31-3-2008

Βρεθήκαμε, σήμερα εδώ, πολίτες του Δήμου μας, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου για να επαναθέσουμε το μείζονος σημασίας ζήτημα της παραλιακής ζώνης, στο Καραμπουρνάκι και ενόψει της απειλής να οικοδομηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο κάτω από τη Θ.Σοφούλη και εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαρίας.

Η αγάπη και ο σεβασμός για την ιστορία του τόπου μας θεωρείται δεδομένη. Ο τόπος αυτός κρύβει μεγάλη ιστορία – παλιά και σύγχρονη- και διαθέτει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Λέω «κρύβει» γιατί δεν έχει στο βαθμό που της αξίζει – αναδειχθεί η σημαντικότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων που φέρνουν το Καραμπουρνάκι να κατέχει τη θέση της Αρχαίας Θέρμης.

Αυτά τα ευρήματα είναι που πιστοποιούν την ύπαρξη πολίχνης, η οποία ανέπτυξε επικοινωνία με το μυκηναϊκό κόσμο από τη 2η χιλιετία π.χ., εμπορικές σχέσεις με την Αθήνα κατά τους γεωμετρικούς χρόνους και με την Ιωνία κατά τους αρχαϊκούς. Η αρχαιολογική σκαπάνη και η οικοδομική δραστηριότητα φέρνουν συνεχώς στο φως και νέα στοιχεία σε όλη τη γεωγραφική έκταση, όχι μόνο μέσα στο στρατόπεδο αλλά και στο οικοδομικό διαμέρισμα της περιοχής. Με τα δύο λιμάνια και τη στρατηγική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα νεότερα χρόνια (Ελευθέριος Βενιζέλος, συμμαχία με την Entente, ερχομός των προσφύγων το ’22, γερμανική κατοχή, Αντίσταση, εγκατάσταση των Άγγλων στο στρατόπεδο κατά τον εμφύλιο).

Αποτέλεσε τόπο ανάπτυξης της λαϊκής μας μουσικής όπου καλλιτέχνες σαν τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη, τον Χιώτη, τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, την Γιώτα Λύδια, τον Κουγιουμτζή και τόσοι άλλοι έζησαν και δημιούργησαν τα μικρά τους αριστουργήματα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Το Καραμπουρνάκι αποτελεί παράλιο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερου κάλλους με πανοραμική θέα και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς το άνοιγμα του ομώνυμου κόλπου. Κατά το παρελθόν η θάλασσα και ο γύρω χώρος υπήρξε πηγή ζωής για τους κατοίκους του, μέσω της αλιείας αλλά και μέρος αναψυχής για ολόκληρη την πόλη (κολύμπι, περίπατος).

Από την άλλη εμφανίζονται, ως σύνηθες φαινόμενο, οι κάθε είδους αυθαιρεσίες που συνέβησαν και συμβαίνουν στη ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από τη Ναυτική Διοίκηση μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών αλλά και πιο πέρα στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πάμπολλα τα αυθαίρετα που κτίστηκαν εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης και που προφανώς διεκδικήθηκε η εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους.

Και εδώ κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι ένα από τα κλειδιά, όπως θα λέγαμε της υπόθεσης. Η ζώνη αιγιαλού παραλίας όπως αυτή χαράχτηκε το 1981 αφήνει μέσα της σχεδόν όλα τα κτίσματα που βρίσκονται κοντά στην παραλία, εκτός της ψαροταβέρνας του Καρεκλά. Ολόκληρα ή μέρος τους είναι μέσα στη ζώνη αιγιαλού παραλίας. Παρόλα αυτά οι επιχωματώσεις που έχουν επισυμβεί από τότε αλλά και από πριν δεν έχουν προηγούμενο, οι οποίες, βέβαια, δεν έγιναν με φυσικό τρόπο, εξάλλου μπορεί ο καθένας να ζητήσει τη γνώμη του οποιουδήποτε ειδικού επιστήμονα για να βεβαιωθεί πως δεν προκλήθηκαν από το κύμα. Το άξιο απορίας είναι ότι αυτές οι επιχωματώσεις έγιναν όχι μόνο από ιδιώτες, όχι μόνο από αθλητικά σωματεία – εδώ μπαίνει ένα τεράστιο ζήτημα, τι αθλητισμός είναι αυτός που θέλει να προάγει τη φυσική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, όταν παρεμβαίνει με τόσο κακότεχνο και άσχημο τρόπο σε ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον. Παρεμβάσεις όμως έκανε, δυστυχώς, και ο ίδιος ο δήμος, όπως το πιστοποιούν έγγραφα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης με το αρ. 3312.5/31/90/ 5-7-90, και όπως εξάλλου διαπίστωσε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με επιτόπια εξέταση και η οποία παρακλήθηκε για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και την αποκατάσταση της έκτασης στην αρχική της κατάσταση.

Από τότε τίποτα δεν έγινε. Αντ’ αυτών, των νόμιμων ενεργειών προστασίας του χώρου, όπως θα περίμενε κανείς, διαπιστώνεται η καταστροφή και το συνεχές μπάζωμα σε μέρη όπως είναι ο Ν.Ο.Θ. κ.α. Υπάρχουν στη διάθεσή μας φωτογραφίες που αποδεικνύουν το μέγεθος των επιχωματώσεων. Αλλά και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται βαρέα μηχανήματα για τον καθαρισμό της παραλίας, προκαλώντας περαιτέρω αλλοιώσεις του εδάφους, γεγονός απαράδεκτο. Υπάρχουν και οι αεροφωτογραφίες του 1930, 1938, 1960 και μετά που συνηγορούν υπέρ των παραπάνω. Το 2000 κατόπιν αίτησης του κέντρου διασκέδασης «Shark» έχουμε την επαναχάραξη αιγιαλού – παραλίας. Θα θυμίσω εδώ τις υποθέσεις του 1999 για τις παρανομίες των λειτουργιών, αλλά και των κατασκευών μέσα στη θάλασσα του εν λόγω καταστήματος. Σημειώνω ότι η προηγούμενη χάραξή της περνούσε επάνω από το εν λόγω κτίσμα.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά: Για να καταδείξουμε μια όψη της θλιβερής κοινωνικής μας πραγματικότητας, η οποία αθέλητα μας οδηγεί στην κοινή διαπίστωση, πως όταν πολίτες, ιδιωτικά συμφέροντα και άλλοι αυθαιρετούν, όχι μόνο δεν διώκονται, όχι μόνο δεν μπαίνουν στη θέση τους, κατά την κοινή λαϊκή έκφραση, αλλά και επιβραβεύονται.

Το 1966 με Β.Δ. που εκδόθηκε στις 28-4-1966 και δημοσιεύθηκε στο φύλλο 72/9-5-66 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όλη η επίμαχη περιοχή στο Καραμπουρνάκι χαρακτηριζόταν σαν πράσινο. Μια έκταση 512 στρέμματα χαρακτηριζόταν σαν πράσινο, κατόπιν ενεργειών του πρώην δημάρχου Μενέλαου Αλεξιάδη. Στις προτάσεις της τότε δημοτικής αρχής αντιτάχθηκε από την αρχή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.) και πούλησε 333 στρέμματα της περιοχής στον αυτόνομο οικοδομικό οργανισμό Αξιωματικών για να χτίσει οικισμό για τα μέλη του. Έγινε, όμως, από μεριάς του Δημοσίου, παρέμβαση με τη συνδρομή πάλι επί δημαρχίας του Μ.Αλεξιάδη αυτή τη φορά – μετά την επταετία της στρατιωτικής δικτακτορίας – στο Στ.Ε και έτσι σταμάτησε η αγοραπωλησία. Εν τω μεταξύ όμως, ήδη, μέσα στη διάρκεια της δικτακτορίας οικοδομήθηκε, αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο, ένα ολόκληρο τετράγωνο επί της Θ.Σοφούλη εκεί που είναι το κτίριο της Λέσχης του Ο.Τ.Ε. μαζί με άλλες πολυκατοικίες, πολύ κοντά στη θάλασσα και παρά το χαρακτηρισμένο πράσινο και το πράγμα, δυστυχώς, δεν σταματά εδώ. Έχουμε τις εξαμβλωματικές κακότεχνες παρεμβάσεις του Ν.Ο.Θ. με τις παράνομες περιφράξεις – φρούρια- για την προστασία άραγε τίνος;

Ποιος ελέγχει τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν παραχωρητήρια ακόμη και της θαλάσσιας έκτασης; Συνάδουν οι στόχοι του αθλητικού πνεύματος, όπως ανέφερα προηγουμένως, με τη βάναυση κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος; Με την καταχρηστική άσκηση παραεξουσίας και δύναμης που ακόμη και αυτοί οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες που αν μη τι άλλο δίνουν μια γραφικότητα με μια ήπιας μορφής παρέμβασης και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, απειλούνται με έξωση από το χώρο ελλιμενισμού των μικρών σκαφών τους, τις βάρκες;

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε στις 5-9-2005 τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων του Ν.Ο.Θ., και έπειτα ακολούθησε η νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών που προκλήθηκαν από άλλους ομίλους. Σε αυτό το σημείο αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε ότι δεν εναντιωνόμαστε με κανένα τρόπο στον αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα. Δεν πιστεύουμε όμως ότι οι κάθε είδους αυθαιρεσίες είναι το αναγκαστικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας. Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να καταδείξουμε την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτή την περιοχή και τι καλούμαστε πολιτεία, δήμος και πολίτες να λύσουμε και ποια είναι η κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στα πράγματα ώστε να αντιπαλέψουμε τις κακές πολιτικές του παρελθόντος. Να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής με κακόγουστες και ανάρμοστες παρεμβάσεις. Με τις κακές χρήσεις γης και με τα νεκροταφεία αυτοκινήτων. Αναφέρομαι στις μάντρες αυτοκινήτων αλλά και στους μεγάλους χώρους παρκαρίσματος μπροστά σε κέντρα διασκέδασης της περιοχής με τις περιφράξεις πολύ κοντά στη θάλασσα και που το όλο θέαμα βάλλει ενάντια στους στοιχειώδεις κανόνες αισθητικής και δημιουργεί στους πολίτες ατμόσφαιρα ασφυξίας. Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να επισημάνουμε τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει το όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Μέσα σε αυτό το θολό, θα λέγαμε, τοπίο έρχονται και οι αιτήσεις έγκρισης οικοδομικών αδειών που αφορούν στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της περιοχής, από κάποιους συμπολίτες μας – εμείς εδώ θα τους λέμε φερόμενους ιδιοκτήτες. Τους λέμε έτσι, γιατί δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο από πού και πως βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας σε μια περιοχή που ακόμη και σε μια φωτογραφία που έδειχνε σε συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος κ. Σαρηγιάννης φαίνονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις – η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πριν τον ερχομό των προσφύγων – και που ακόμη σε ένα συμβόλαιο, που αντίγραφο του έχουμε στα χέρια μας, ο χώρος χαρακτηρίζεται ως αμπελότοπος, όταν είναι γνωστό ότι η παραλία ήταν πολύ ψηλότερα από ότι είναι τώρα.

Νομίζουμε, λοιπόν, χωρίς να κάνουμε τους ειδικούς ότι θα έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος οι τίτλοι ιδιοκτησίας της περιοχής και αυτό για προφανείς λόγους. Λίγες ημέρες πριν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Οικονομίδης σε συνέντευξη που έδωσε προς τα Μ.Μ.Ε. ανέφερε ότι το κόστος που θα προκύψει από τις απαλλοτριώσεις των εν λόγω ιδιοκτησιών ανέρχεται στο ποσό των 90.000.000 ευρώ, ποσό υπέρογκο από ότι αντιλαμβάνεστε. Και εδώ έρχεται το ερώτημα. Γιατί δεν φρόντιζε η δημοτική αρχή – και η προηγούμενη – να γίνει η απαλλοτρίωση σε προηγούμενα χρόνια, όταν το ποσό ήταν σαφέστατα πολύ μικρότερο (20.000.000 δρχ. για ένα μεγάλο κομμάτι – τόσο είναι το κόστος που αναγράφεται σε ένα συμβόλαιο του 1982-1983).

Ζητάμε λοιπόν να ερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε βάθος, πράγμα που όφειλε ο Δήμος ήδη να έχει κάνει και ρίχνουμε την ιδέα: Καμία απόφαση έναντι του δημοσίου δεν είναι τελεσίδικη, όταν προκύψουν νέα στοιχεία. Προσπαθούν ορισμένοι να μας πουν πως τα πράγματα αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται. Απαντάμε. Γιατί να μην αλλάζουν προς το καλύτερο, με σχεδιασμούς που θα στηρίζονται στην αναγκαιότητα ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, απελευθερωμένων από την έννοια της κερδοσκοπίας και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος εκείνων των χαρακτηριστικών που συνιστούν την έννοια του δημόσιου αγαθού όπως είναι το να μπορεί κάποιος να κάνει ελεύθερα και απρόσκοπτα έναν περίπατο, να επισκέπτεται ελεύθερα τη θάλασσα – κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου – τη θάλασσα που είναι τόσο κοντά μας μα και που γίνεται ότι είναι δυνατό για να μας πείσουν ότι είναι μακριά και που αν συμβεί αυτό, που απευχόμαστε και αντιπαλεύουμε, θα γίνει ακόμη μακρύτερα.

Ξεσηκωθήκαμε εμείς οι κάτοικοι, όχι για να παρακαλέσουμε αλλά για να απαιτήσουμε την κατάκτηση όλου του παραθαλάσσιου χώρου, του παραλιακού μετώπου απ΄ άκρη σ’ άκρη του τη συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, που κατάφερε μέσα στα χρόνια να έχει στη δικαιοδοσία του τμήμα της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι.

Οραματιζόμαστε ανοικτούς χώρους, πάρκα, πράσινο, ήπιας μορφής αθλητικές δραστηριότητες για τους πολίτες στη βάση του ερασιτεχνισμού χωρίς γκέτο, παράγοντες και conclavia.

Να αποδώσουμε στον τόπο μας την ενοποίηση του. Παραλία Καραμπουρνάκι – στρατόπεδο Καραμπουρνάκι όπως χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους και αναγράφεται ολόκληρο το παραθαλάσσιο μέτωπο να γίνει χώρος ενός συνεχούς περιπάτου πολιτισμού, ομορφιάς, που θα δίνει χαρά και απόλαυση και που θα χαρίζει τη μαγεία του σε όλους τους πολίτες και δημότες του δήμου μας, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Έτσι το ζήτημα μας αναδεικνύεται σε υπερτοπικής σημασίας. Αρκεί το υπερτοπικής να αναφέρεται προκειμένου να αποτυπώσει την ιδιαίτερη σημασία του θέματος και όχι την απεμπόληση των ευθυνών που έχει η τοπική εξουσία.

Απορρίπτουμε τον εγκλωβισμό και την περικύκλωση της ζωής μας από μπετόν που φράζει ακόμη και την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας, του Αγίου Βαρδάρη, αυτού του καθαρτήριου ανέμου για την πόλη – όπως τον ονομάζει ο σημαντικός μας πεζογράφος Γιώργος Ιωάννου.

Από το 1989 ο θαλάσσιος χώρος μπροστά από την εν λόγω περιοχή (αρχαίο Κελάριο) έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός και απαγορεύεται κάθε εκσκαφική εργασία, εδαφική διαμόρφωση, λιμενικά και πάσης φύσεως τεχνικά έργα.

Υπάρχει απόφαση της επιτροπής αναστολών του Στ.Ε. αρ. 650/1993 που αναγορεύει την ιστορική, όπως αναφέρει, «παραλία Καραμπουρνάκι» σε χώρο ιστορικό, αρχαιολογικό και ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Ο Δήμος δεν εκμεταλλεύτηκε κατά τη γνώμη μας τα βασικά στοιχεία:

1) το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αναγνωρισμένο από όλους. Εξ’ αυτής της διαπίστωσης προκύπτει και η αυξημένη ζήτηση της κατοικίας και το υψηλό κόστος που συνοδεύει την απόκτησή της.

2) την ύπαρξη ενάλιων αρχαιοτήτων (αρχαίο Κεφάλαιο)

3) τις σημαντικότατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

4) την πολύπλευρη και διαφανή ενημέρωση των πολιτών. Εδώ παρατηρείται ένα τεράστιο έλλειμα, ένα απόλυτο κενό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η παρέμβαση της κοινωνίας.

Σήμερα ξεσηκώνονται πολίτες τριών κατηγοριών.

Α)Αυτοί που ίσως κάποιοι θα πουν ότι τα διαμερίσματα τους είναι μπροστά στη Θ.Σοφούλη και ίσως βλέπουν την υποβάθμιση που θα επισυμβεί στις περιουσίες τους, γεγονός θεμιτό θα λέγαμε.

Β) Ανάμεσα τους, όμως, βρίσκονται και πιο παλιοί κάτοικοι που έζησαν βίωσαν με πιο εντατικό τρόπο την σπάνια ομορφιά που ανέδυε ο τόπος κατά το παρελθόν και που θέλουν να τη δουν να επανέρχεται σε όλο της το μεγαλείο.

Γ) Αλλά εδώ μέσα βρίσκονται και πιο νέες γενιές, που απαιτούν το σύγχρονο σχεδιασμό στην κατεύθυνση διαφύλαξης του ανοιχτού ορίζοντα, της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου που θα σέβεται τις ανάγκες του πολίτη, στοιχεία μιας ανάλογης πολιτικής που σίγουρα έλειψε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όλοι αυτοί μαζί με πολίτες της πόλης και του Δήμου μας συναντιόμαστε στον ίδιο σκοπό, στον ίδιο στόχο, στην ίδια προοπτική.

Για αυτό σας καλούμε κ. Δήμαρχε μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους για την υιοθέτηση μιας ενιαίας στρατηγικής στην κατεύθυνση που ήδη αναφέραμε χωρίς κρυμμένους άσσους, νομικίστικα τερτίπια, αμφιταλαντεύσεις και μυστικές πολιτικές διαδρόμων.

Να προχωρήσουμε με μια ξεκάθαρη και διάφανη λογική που θα εξυπηρετήσει τον τόπο, που θα σέβεται το χώρο, το περιβάλλον, που θα διασώζει τη μνήμη και που θα αναδεικνύει την πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη και θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο αγαθό του κοινόχρηστου χώρου.

Απαιτούμε από εσάς, ως εκλεγμένοι συμπολίτες μας- και προτιμώ αυτόν το χαρακτηρισμό απ’ ότι το «άρχοντες» για να δώσω επίφαση στη δημοκρατικότητα των θεσμών και όχι στα αξιώματα – να προασπίσετε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Είναι ευκαιρία από εδώ να ξεκινήσει η εκστρατεία ώστε να κερδηθεί το στοίχημα υπέρ μιας άλλης λογικής για τα δημόσια πράγματα και που θα ορίζει ότι πλούτος δεν είναι μόνο το χρήμα και ότι το δημόσιο αγαθό είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ.

13/8/08

Θεσσαλονίκης Αδιέξοδα


Θεσσαλονίκης αδιέξοδα

Του Γιάννη Καϊμακτσίδη

Ζώντας κάποιος στο αστικό τοπίο μιας πόλης σαν την Θεσσαλονίκη, συνειδητοποιεί την ολοένα και πλέον εντεινόμενη σώρευση προβλημάτων που συνιστούν τα επιφαινόμενα μιας πραγματικής οικολογικής κρίσης. Οι παρεμβάσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας εντάσσονται στο πλαίσιο μιας άγριας και επιθετικής συστημικής επιλογής. Το ίδιο και η πολιτική των χρήσεων γης. Και όλα αυτά σε μια πόλη αυξημένου κίνδυνου με εγνωσμένη τη δραματική αλλαγή του μικροκλίματός της, που συνοδεύεται από μεγάλες αντιθέσεις της θερμοκρασίας, σταδιακή μείωση του μηνιαίου ύψους της βροχής αλλά και της ισχύος του καθαρτήριου για την πόλη ανέμου, του Βαρδάρη. Η αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων, κοινόχρηστων χώρων προβάλλει επομένως ως το προδήλως αυτονόητο. Σε αντίθετη κατεύθυνση προωθούνται πολιτικές επιλογές όπως: το μεγαλεπήβολο και υπέρογκα δαπανηρό σχέδιο μιας άχρηστης υποθαλάσσιας αρτηρίας και η σχεδόν αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση που υπογράφηκε, η επέκταση ενός αεροδιαδρόμου μήκους ενός χιλιομέτρου μέσα στην θάλασσα (μεγάλο μέρος των σκύρων που χρησιμοποιήθηκαν πάρθηκαν από τον Όλυμπο, τα χαλίκια ζητήθηκε να παρθούν από τις πηγές Σουρωτή, αμμοληψίες γίνονται στην περιοχή του Αγγελοχωρίου).

Η εντελώς ακατάλληλη επιλογή της θέσης για μια σειρά κτήρια, όπως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής καθώς και παλαιότερα αυτό το ίδιο το Μέγαρο, κ.α.

Η ελλειμματική πολιτική σχετικά με τους μεγάλης έκτασης ελεύθερους χώρους. Όπως είναι τα πρώην στρατόπεδα της πόλης (Παύλου Μελά, Καρατάσου, Νταλίπη, Καραμπουρνάκι κ.α.) που απειλούνται από την αδηφάγο οικοδόμηση και τα συντεχνιακά συμφέροντα του προσωπικού του Στρατού, οι πρώην Μύλοι Αλλατίνη και οι γύρω χώροι τους που αποχαρακτηρίζονται. Εκεί ο συντελεστής δόμησης μετατράπηκε σε 4,2 όταν ο ανώτερος για το οικοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι 2,6. Τα θεματικά πάρκα της παραλίας από μπετό και αλουμίνιο που ίσως τα δούμε να μετατρέπονται στα γνωστά αναψυκτήρια υλοποιώντας κι επεκτείνοντας την εισπρακτική πολιτική του «τραπεζάκια έξω». Και η λίστα των περιπτώσεων αυτών αυξάνεται.

Ακολουθεί η βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων αποχαρακτηρισμού ελεύθερων χώρων προορισμένων για πράσινο, παιδικές χαρές, σχολεία, πολιτισμό, ήπιας μορφής αθλητικών δραστηριοτήτων, που αφοπλίζουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων και που δυναμιτίζουν το δημόσιο αγαθό του κοινόχρηστου χώρου, στηριγμένες στο άρθρο 10 του νόμου 3044/2002.

Από αυτήν ακριβώς την πολιτική απειλείται με τσιμεντοποίηση ολόκληρη σχεδόν η παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι. Μετά την αρνητική απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο αίτημα της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμαριάς για αναστολή των οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών, οι κάτοικοι της περιοχής κι ο Δήμος – αναγκασμένος από την κοινωνική πίεση και τις αντιδράσεις των πολιτών – προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση του υπουργείου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ…SOS

Το Καραμπουρνάκι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την ύπαρξη πολίχνης που ανέπτυξε επικοινωνία με τον Μυκηναϊκό κόσμο ήδη από την δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., εμπορικές σχέσεις με την Αθήνα κατά τους γεωμετρικούς χρόνους και με την Ιωνία κατά τους αρχαϊκούς. Το αρχαίο πόλισμα στο Καραμπουρνάκι αποτελούσε τμήμα της Αρχαίας Θέρμης.
Με τα δυο του λιμάνια και τη στρατηγική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα νεότερα χρόνια (Ελευθέριος Βενιζέλος, συμμαχία με την Αντάντ, ερχομός των προσφύγων το 1922, Γερμανική κατοχή, εγκατάσταση των Άγγλων στο στρατόπεδο Κόδρα κατά τον εμφύλιο). Αποτέλεσε τόπο ανάπτυξης της λαϊκής μας μουσικής όπου καλλιτέχνες σαν τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη, τον Χιώτη, τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, την Γιώτα Λύδια, τον Κουγιουμτζή και τόσοι άλλοι έζησαν και δημιούργησαν τα μικρά τους αριστουργήματα σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδος. Αποτελεί παράλιο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερου κάλλους, με πανοραμική θέα και προς τη πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς το άνοιγμα του ομώνυμου κόλπου. Κατά το παρελθόν, η θάλασσα υπήρξε πηγή ζωής για τους κατοίκους του (αλιεία), αλλά και μέρος αναψυχής για ολόκληρη την πόλη (κολύμπι, περίπατος).

Απ’ την άλλη εμφανίζονται, ως σύνηθες φαινόμενο, οι αυθαιρεσίες που συνέβησαν και συμβαίνουν στη ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από τη Ναυτική Διοίκηση μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών και πιο πέρα στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πάμπολλα τα αυθαίρετα που κτίστηκαν εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης και που προφανώς διεκδικήθηκε η εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους. Άλλο σύνηθες φαινόμενο αποτελούν οι επιχωματώσεις που έχουν γίνει, όχι μόνο από ιδιώτες, όχι μόνο από αθλητικά σωματεία αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο, όπως το πιστοποιούν έγγραφα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, με τον αρ. 3312.5/31/90/5-7-90 και όπως εξάλλου διαπίστωσε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με επιτόπια εξέταση και η οποία παρακλήθηκε για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και την αποκατάσταση της έκτασης στην αρχική της κατάσταση. Αντί αυτών των νόμιμων ενεργειών προστασίας του χώρου, διαπιστώνεται η καταστροφή και το συνεχές μπάζωμα κατά μήκος όλης της ακτής. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται από το Δήμο βαρέα μηχανήματα για τον καθαρισμό της παραλίας, πράγμα απαράδεκτο, διότι έτσι προκαλούνται περαιτέρω αλλοιώσεις του εδάφους.

Εδώ και χρόνια παρατηρείται μια παρατεταμένη αν όχι και σκόπιμη υποβάθμιση του τόπου. Στην ίδια κατεύθυνση, η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, η παραπληροφόρηση, η έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων αλλά και η συσκότιση γύρω από τα ζητήματα που τους αφορούν.
Από το 1989 ο θαλάσσιος χώρος μπροστά από την εν λόγω περιοχή (αρχαίο Κελάριο), έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός και απαγορεύεται κάθε εκσκαφική εργασία, εδαφική διαμόρφωση, λιμενικά και πάσης φύσεως τεχνικά έργα.

Στις 20-9-2000, έγινε επαναχάραξη της ζώνης αιγιαλού – παραλίας στην περιοχή, εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα, ενάντια στο κάλλος και την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόσφατο γεγονός, οι αιτήσεις έγκρισης οικοδομικών αδειών σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θ. Σοφούλη, του Δήμου Καλαμαριάς.
Στις 10-4-2007 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη σύνταξη μελέτης για την τροποποίηση της ρυμοτομίας και των όρων δόμησης στην εν λόγω περιοχή.

Παράλληλα έχουμε την ανάπτυξη ενός κινήματος πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής, με κύριο αίτημα και απαίτηση την κατάκτηση όλου του παραθαλάσσιου χώρου, του παραλιακού μετώπου, από άκρη σε άκρη του Δήμου Καλαμαριάς, από την οδό Αργοναυτών μέχρι την Σχολή Δικαστών ως κοινόχρηστου χώρου. Ακολούθησαν παρεμβάσεις σε τέσσερεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Ημερήσιο Τύπο και τα Μ.Μ.Ε., κινητοποιήσεις και πορεία, με βασικά αιτήματα όπως:

· Την κήρυξη της περιοχής σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

· Την πρόβλεψη στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), όρων μη δόμησης της περιοχής.

· Τη διεκδίκηση από μέρους της δημοτικής αρχής όλων των δημόσιων χώρων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή.

· Τη νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών στην περιοχή πριν από το μέτρο των απαλλοτριώσεων.

· Την ένταξη της σ’ ένα συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου, από την προέκταση της Αργοναυτών μέχρι τα όρια του, στη Σχολή Δικαστών, που θα έρχεται σαν συνέχεια της ανάπλασης του στρατοπέδου Καραμπουρνάκι (Κόδρα) και την τελική ανάδειξή τους σε χώρους πρασίνου ,περιπάτου και πολιτισμού.

· Την επαναχάραξη της ζώνης αιγιαλού - παραλίας στα πρότερα όρια της.

· Την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων.

· Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κατά μήκος όλης της ακτής.

· Την απομάκρυνση των επιχωματώσεων που έχουν γίνει στο χώρο γύρω από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

· Τη διαμόρφωση διαδρόμου περιπάτου, παράλληλου με την ακτή, και την δεντροφύτευση του με κατάλληλα δέντρα.

Απέναντι στην καθεστωτική νεοφιλελεύθερη αναπτυξιακή στρατηγική, απαιτείται ως αντίδοτο ένα κίνημα πολιτικής οικολογίας που θα αποτελεί πραγματική απάντηση και θα ενσωματώνει πρώτα από όλα το αυθόρμητο του τοπικού. Του τοπικού που ενώνει, που γίνεται ρήγμα στην συνεκτικότητα της λογικής του κέρδους. Του τοπικού που υπερβαίνει τον εαυτό του, που αναδεικνύεται σε υπερτοπικό και τελικά σε κεντρικό. Του τοπικού που ανιχνεύει πλευρές του επέκεινα, του παραπέρα, του τόσο οικείου μα και τόσο μη προβλέψιμου. Ίσως τα πράγματα να αλλάζουν και με αυτό τον τρόπο. Μέσα από το συλλογικό του άμεσου χωρίς φιοριτούρες και ιδεολογήματα. Έτσι, ίσως, αποκαθίσταται η ενότητα του πριν με το τώρα και το μετά και αυτό, θα λέγαμε, αποτελεί μια νίκη. Μια αληθινά πολιτική νίκη του συγκεκριμένου (προσπάθεια προσέγγισης του πραγματικού), πάνω και ενάντια στα ιδεολογήματα (ατυχείς συμβολοποιήσεις) μιας ολιστικής θεωρίας των εξεζητημένων γενικεύσεων που τελικά οδηγεί στην καταστολή κάθε αυθόρμητης, ίσως περιοδικά συνεχούς, μα καθ’ όλα συνεκτικής και γι’ αυτό σοβαρής αμφισβήτησης του κυρίαρχου μοντέλου της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Ενάντια στην εναπόθεση των λύσεων στους ειδικούς ή τη λήψη αποφάσεων σε κλειστά κέντρα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ ή μιας ειδικής ελίτ των παραγόντων. Το αρχέγονο πρόβλημα της δημοκρατίας σε αλληλουχία κι άμεση σύνδεση με το παρόν αιτούμενο των μεγάλων ανατροπών έχει ήδη επανατεθεί. Ποιος αποφασίζει, με ποιο τρόπο, ποια δεδομένα και υπέρ τίνος;

1/8/08

Προσφυγή των κατοίκων και του Δήμου Καλαμαριάς στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Συμβουλίου της Επικρατείας
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

1.Του Δήμου Καλαμαριάς Ν.Θεσσαλονίκης, Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Ο.Τ.Α., νομίμως εκπροσωπούμενου από το Δήμαρχό του.
2.Της Φωτεινής ΒΑΚΛΑΒΑ του Γεωργίου, Συνταξιούχου Αρχιτέκτονα, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Θεμ. Σοφούλη, αριθ. 107, Τ.Κ. 55131)
3.Της Ευαγγελίας ΒΕΓΚΟΥ του Άγγελου, Συνταξιούχου Καθηγήτριας, κατοίκου Θεσσαλονίκης, (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη, αριθ. 95, Τ.Κ. 55131)
4.Του Κωνσταντίνου ΒΙΟΠΟΥΛΟΥ του Παναγιώτη, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη, αριθ. 101, Τ.Κ. 55131)
5. Του Μιχαήλ ΔΗΜΟΥ του Δημητρίου, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη, αριθ. 101, Τ.Κ. 55131)
6. Της Αικατερίνης συζύγου Παναγιώτη ΙΑΚΩΒΟΥ, Οικοκυράς, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Ναυαρίνου, αριθ. 21, Τ.Κ. 55131)
7. Του Παναγιώτη ΙΑΚΩΒΟΥ του Βασιλείου, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός Ναυαρίνου αριθ. 21, Καλαμαριά Τ.Κ. 55131).
8.Της Φανής-Όλγας συζύγου Απόστολου ΚΑΖΑΝΤΖΗ, Συνταξιούχου Καθηγήτριας, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη, αριθ. 107, Τ.Κ. 55131)
9. Του Ιωάννη ΚΑΪΜΑΚΤΣΙΔΗ του Παναγιώτη, Φυσικού, κατοίκου Καλαμαριάς, (οδός Ναυαρίνου, αριθ. 21, Τ.Κ. 55131)
10. Της Αγγελικής συζύγου Παναγιώτη ΚΑΪΜΑΚΤΣΙΔΟΥ Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Ναυαρίνου, αριθ. 21, Τ.Κ. 55131)
11. Του Διονυσίου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ του Αθανάσιου, Φοιτητή, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Τάκη Οικονομίδη, αριθ. 49, Τ.Κ. 55131)
12. Του Χρήστου ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗ του Αθανάσιου, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Ι. Κούσκουρα, αριθ. 28, Τ.Κ. 55131)
13. Του Ιωάννη ΚΑΡΑΤΖΙΚΟΥ- ΑΓΑΔΑΚΗ του Χρήστου, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Δωδεκανήσου, αριθ. 73, Τ.Κ. 55131)
14. Της Βιολέτας συζύγου Γρηγορίου ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ, Δημοσίου Υπαλλήλου, κατοίκου Καλαμαριάς, ( οδός Ναυαρίνου, αριθ. 3, Τ.Κ. 55131)
15. Της Χαρίκλειας συζύγου Κωνσταντίνου ΚΑΤΣΙΚΑ, Συνταξιούχου Δικηγόρου, κατοίκου Καλαμαριάς, (οδός Τάκη Οικονομίδη, αριθ. 92, Τ.Κ. 55131)
16. Του Κωνσταντίνου ΚΟΚΚΙΤΗ του Αναστάσιου, Ιδιωτικού Υπαλλήλου, κατοίκου Θεσσαλονίκης, (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη, αριθ. 38, Τ.Κ. 54655)
17. Του Βασιλείου ΛΟΥΡΔΑ του Δημητρίου, Εμπόρου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Βαζελώνος, αριθ. 21, Τ.Κ. 55132)
18. Της Αλίκης συζύγου Ευστράτιου ΜΗΤΡΟΥΔΗ, Οικοκυράς, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Βησσαρίωνος, αριθ. 2, Τ.Κ. 55131)
19. Του Γεωργίου ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ του Ιορδάνη, Ελεύθερου Επαγγελματία, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Θερμαϊκού, αριθ. 40, Τ.Κ. 55131)
20. Της Ευαγγελίας ΣΜΑΡΑΓΔΟΥ- ΚΕΡΑΜΥΔΑ του Θεοχάρη, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς, (οδός Βησσαρίωνος, αριθ. 2, Τ.Κ. 55131)
21. Της Λαμπρινής ΣΤΑΥΡΟΥ του Σταύρου, συζύγου του Απόστολου ΒΕΪΖΑΔΕ, Πολιτικού Μηχανικού, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Καπετανίδη αριθ. 30, Τ.Κ. 55131)
22.Της Σωτηρίας ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ του Κωνσταντίνου, Οικοκυράς, κατοίκου Θεσσαλονίκης (οδός Ναυαρίνου αριθ. 6, Τ.Κ. 55131)
23. Της Μαργαρίτας ΤΣΙΠΙΔΟΥ του Σπύρου, Αρχιτέκτονα, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός Βησσαρίωνος, αριθ. 2, Τ.Κ. 55131)
24. Της Ευσεβείας ΧΑΣΑΠΗ του Μιχαήλ, συζύγου Σωκράτη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Φιλολόγου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Σ. Παπαδημητρίου, αριθ. 45, Τ.Κ. 55131) Και
25. Της Ζωής ΧΑΣΑΠΗ του Γεωργίου, Συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Σ. Παπαδημητρίου, αριθ. 45, Τ.Κ. 55131)

Κ Α Τ Α
1. Της υπ’ αριθ. πρωτ. 8779/7.4.2008 («ΘΕΜΑ:Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης») αρνητικής Απάντησης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Δ.Π.Σ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) επί του υποβληθέντος (με το υπ’ αριθ.πρωτ. 14629/19.4.2007 ― «ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ» ― έγγραφο του Αντιδημάρχου του Δήμου Καλαμαριάς, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 29389/2.8.2007 και 810/25.2.2008 έγγραφα του ιδίου), προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΝΔ της 17.7/16.8.1923 ΄΄Περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π.΄΄, Αιτήματος του Δήμου Καλαμαριάς, για Αναστολή Οικοδομικών Εργασιών και Χορήγησης Οικοδομικών Αδειών, στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, βάσει της σχετικής Γνωμοδότησης (υπ’ αριθ. 178/2007 Απόφασης) του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης (εφεξής Δ.Σ. Καλαμαριάς). Και
2. Κάθε άλλης πράξης και παράλειψης, συναφούς προς την προαναφερόμενη, υπό στοιχείο 1, πράξης.

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2008

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Α. Με την προσβαλλόμενη, υπ’ αριθ. πρωτ. 8779/7.4.2008 («ΘΕΜΑ:Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης») αρνητική Απάντηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Δ.Π.Σ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), απορρίφθηκε το υποβληθέν (με το υπ’ αριθ.πρωτ. 14629/19.4.2007 ― «ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ» ― έγγραφο του Αντιδημάρχου του Δήμου Καλαμαριάς, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 29389/2.8.2007 και 810/25.2.2008 έγγραφα του ιδίου), προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΝΔ της 17.7/16.8.1923 ΄΄Περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π.΄΄, Αίτημα του Δήμου Καλαμαριάς, για Αναστολή Οικοδομικών Εργασιών και Χορήγησης Οικοδομικών Αδειών, στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, βάσει της σχετικής Γνωμοδότησης (υπ’ αριθ. 178/2007 Απόφασης) του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης (εφεξής Δ.Σ. Καλαμαριάς)
Β. Η περιοχή, για την οποία ζητήθηκε η προαναφερόμενη Αναστολή Οικοδομικών Εργασιών και Χορήγηση Οικοδομικών Αδειών βρίσκεται μεταξύ των οδών Αργοναυτών – Θ. Σοφούλη – Ναυτικής Διοίκησης Β.Ε. και θάλασσας. Το διαχωριστικό όριο μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης - Καλαμαριάς βρίσκεται στην προέκταση της οδού Αργοναυτών και συνεχίζεται στις οδούς Σοφούλη και Ρουσίδου. Για την περιοχή αυτή ή τμήματά της έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα Ρυμοτομικά Διατάγματα, τα οποία χρονικά έχουν ως εξής:
1. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής απέκτησε Σχέδιο Πόλης, με το από 29.5.1926 Π.Δ/γμα «Περί εγκρίσεως σχεδίου Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 178Α/2.6.1926), με βάση το οποίο καθορίστηκαν οικοδομικά τετράγωνα.
2. Με το Π.Δ/γμα «Περί Αναθεωρήσεως του σχεδίου της πόλεως Θεσσαλονίκης εν τη περιοχή Καραμπουρνακίου» της 26.10.1932(ΦΕΚ 384Α/29.10.1932), προστέθηκαν προκήπια σε ορισμένα Ο.Τ. της περιοχής.
3. Ακολούθησε το Π.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως των σχεδίων των συνοικισμών Γαλλικών παραπηγμάτων, Χαρμανκιοί και Βοσπόρου Μικρού Καραμπούρνου Καλαμαριάς» της 16.3.1934 (ΦΕΚ 114Α/ 23.3.1934).
4. Με το Β.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης παρά τους στρατώνας Μικρού Καραμπουρνου» της 5.9.1956 (ΦΕΚ 202Α/13.9.1956), το οποίο ίσχυσε μόνον για ένα χρόνο, τμήμα των Ο.Τ. της περιοχής χαρακτηρίζονταν ως κοινόχρηστος απαλλοτριωτέος χώρος.
5. Με το Β.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης» της 2.9.1963 (ΦΕΚ 175Δ/21.10.1963) ορίζεται όλη η παραλιακή ζώνη ως χώρος πρασίνου, αλλά το διάταγμα αυτό ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, με την 1305/1965 ΣΤΕ.
6. Με το Β.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκης)» της 14.5.1965(ΦΕΚ95Δ/15.6.1965), εγκρίνεται χαρακτηρισμός χώρου και όρων δόμησης για τις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου παραπλεύρως του χώρου του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.
7. Στη συνέχεια εκδόθηκε το Β.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου και καθορισμού ζωνών δομήσεως αυτών εις περιοχή Μικρού Εμβόλου του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς» της 28.4.1966 (ΦΕΚ 72Δ/9.5.1966), με το οποίο εγκρίθηκε η ρυμοτομία , ο καθορισμός ζωνών Δομήσεως Α1, Α2, Β, Γα, και Γ β, Δ, καθώς και χρήσεις γης και όροι δόμησης για τις ζώνες αυτές. Η ζώνη Δ, που περιλαμβάνει περιοχή κάτω από την οδό Σοφούλη και παραπλέυρως της σημερινής θέσης της Ν.Δ.Β.Ε., χαρακτηρίζεται ως ζώνη κοινόχρηστου πράσινου εντός της οποίας απαγορεύεται πάσα δόμηση.
8. Με το Π.Δ/γμα «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκης)» της 7.3.1975 (ΦΕΚ 63Δ/19.3.1975) τελικά, οι εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος μεταφέρονται στη σημερινή τους θέση και καθορίζονται όροι δόμησης. Τμήμα της περιοχής μεταξύ της Ν.Δ.Β.Ε. και του σημερινού χώρου του Β΄ Λυκείου, ορίσθηκε ως εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή με το ΠΔ/γμα της 31.8.1978(ΦΕΚ 557Δ/26.10.1978).
9. Με την Απόφαση 30044/1845/15.7.1982 του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ405Δ/24.8.1982) εγκρίνεται ο χαρακτηρισμός χώρου σχολείου (Β΄ Λύκειο).
10. Με την ΔΠ/ΠΜ/39955/10.9.1985 Απόφαση Νομάρχη (ΦΕΚ 594Δ/7.11.1985) εγκρίνεται ο χαρακτηρισμός συμπληρωματικού χώρου ανέγερσης Β΄ Λυκείου Καλαμαριάς
Γ. 1. Με την υπ’ αριθ. 49787/2419 (ΦΕΚ1019Δ/14.10.1987) Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων εγκρίθηκε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή «προβλέπεται σαν ζώνη ειδικών χρήσεων και περιοχή ποιοτικής αναβάθμισης».
2. Με την υπ’ αριθ.πρωτ. 12122/2761/13.5.1999 Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 419/Δ/14.6.1999), όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ 650/Δ/1.9.1999, με την οποία έγινε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμαριάς, καθορίστηκαν χρήσεις γης για την περιοχή και καθορίστηκε τμήμα της παραλιακής ζώνης, ως περιοχή ζώνης ανάπλασης, με την υπαγωγή της στο άρθρο 8 του Ν. 2508/97 (Α 124). Ο ισχύων μέγιστος Συντελεστής Δόμησης για την περιοχή ζώνης ανάπλασης, όπως καθορίστηκε με το Γ.Π.Σ. (ΦΕΚ 419/Δ/1999) είναι 0,8 και για την υπόλοιπη περιοχή είναι 1,6 και με προσαύξηση (ΖΑΣ) 2,0 όπως καθορίσθηκε με το από 18.9.1979 Π.Δ/γμα(ΦΕΚ 440/Δ/29.8.1979).
Δ. Με την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ34/13400/421/17.5.1989 (ΦΕΚ 384/Β/24.5.1989) Απόφαση Υπουργού κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η θαλάσσια περιοχή του κόλπου Θεσσαλονίκης, πέραν της γραμμής παραλίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ιστορική και αρχαιολογική μορφή του ορμίσκου που ταυτίζεται με τον λιμένα Κελλάριον των Βυζαντινών Χρόνων και το υποβρύχιο φράγμα που τον προστατεύει.
Ε.1. Δυνάμει της με αριθ. 178/2007 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ ), αποφασίσθηκε: «…η αναστολή για ένα(1) χρόνο των οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111» και «…προώθηση του θέματος για την έκδοση της σχετικής απόφασης Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., δεδομένου ότι τα οικοδομικά τετράγωνα στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη βρίσκονται επί βασικού οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης και η αρμοδιότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3044/2002, αρ. 29 παρ.3α , ανήκει στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.» .Ακολούθησε το υπ’ αριθ. πρωτ. 14629/19.4.2007 («ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ») έγγραφο του Αντιδημάρχου Δήμου Καλαμαριάς, κ. Δ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ, το οποίο γνωστοποιεί την ανωτέρω Απόφαση προς τη Δ.Π.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
2. Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου, η ανωτέρω Δ.Π.Σ. με το υπ’ αριθ. πρωτ. 16638/15.6.2007 έγγραφό της, επέστρεψε στο Δήμο το σχετικό φάκελο με την εξής ‘αιτιολογία’: «…..Σύμφωνα με την παρ.7 του αρ.19 του Ν.Δ. 3.4.1929 ΦΕΚ 155Α/22.4.1929, ΓΟΚ 1929, που διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ.3 του άρθρ. 31 του Ν. 1577/1985, ΦΕΚ 210Α/85, ΓΟΚ 1985, η αναστολή οικοδομικών εργασιών σε έκταση όπου υφίσταται εγκεκριμένο σχέδιο για τροποποίηση αυτού επιτρέπεται εφόσον: πρόκειται για μελέτη νέου σχεδίου σε τμήματα όπου δεν προϋπήρχε σχέδιο εγκεκριμένο, ή εφόσον πρόκειται για αναθεώρηση εγκεκριμένων σχεδίων προκειμένου να εξασφαλισθεί συγκεκριμένος χώρος ως κοινόχρηστος. Επιπλέον, αναστολή μπορεί να ζητηθεί εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης πολεοδόμησης ή αναθεώρησης, γεγονός που τεκμηριώνεται με την απόφαση ανάθεσης εκπόνησης της σχετικής μελέτης…..» και ζητάει από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Ν.Α. Θεσσαλονίκης «να [τους] διαβιβάσουν τυχόν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το θέμα εφόσον διαθέτουν.».
3. Στη συνέχεια, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 29389/2.8.2007 έγγραφο του Αντιδημάρχου Δήμου Καλαμαριάς, κ. Δ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ, «διαβιβά[ζεται] εκ νέου η ανωτέρω με αριθ. 178/2007 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς» και γνωστοποιείται η ανάθεση εκπόνησης μελέτης, δυνάμει των με αριθ. 177/2007(ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ψήφιση Πίστωσης 27.552,46 ευρώ (με τον Φ.Π.Α) για την αμοιβή της μελέτης «Πολεοδομική μελέτη τροποποίησης ρυμοτομίας και όρων δόμησης στην ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από την Ν.Δ.Β.Ε. μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών στο Καραμπουρνάκι»- Τρόπος Ανάθεσης – Καθορισμός του αντικειμένου και των κανόνων της διαπραγμάτευσης – Ορισμός μελών Επιτροπής Διαγωνισμού) και 718/2007(ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έγκριση Πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης «Πολεοδομική μελέτη τροποποίησης ρυμοτομίας και όρων δόμησης στην ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από την Ν.Δ.Β.Ε. μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών στο Καραμπουρνάκι»- Απ’ ευθείας ανάθεση μελέτης) Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
4. Ακολούθησε το υπ’ αριθ. πρωτ. 2321/2007 έγγραφο, με το οποίο το τμήμα Αστικού Σχεδιασμού και Δομικών Παρεμβάσεων του Τομέα Φυσικού Σχεδιασμού του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης απαντάει, επί του ως άνω υπ’ αριθ. πρωτ. 16638/15.6.2007 εγγράφου, ότι «…..δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για την συγκεκριμένη περίπτωση…..».
5. Σε συνέχεια της από 13.9.2007 τηλεφωνικής επικοινωνίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Δ.Π.Σ. του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εκδόθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 33834/14.9.2007 («ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ»)έγγραφο παροχής διευκρινίσεων σχετικά με την αιτούμενη αναστολή.
6. Ακολούθησε το υπ’ αριθ. πρωτ. 346/20.2.2008 (ΘΕΜΑ: «Ιδιοκτησίες στο Ο.Τ. 3-111 Δήμου Καλαμαριάς») του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου Καλαμαριάς, προς το τμήμα Τοπογραφικών Εφαρμογών της Γ.Δ.Π. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με το εξής,επί λέξει, περιεχόμενο: «….κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, δεν είναι δυνατή προς το παρόν η χορήγηση οικοδομικής άδειας στα συγκεκριμένα ακίνητα. Ανεξάρτητα πάντως από τα παραπάνω , οι αιτηθείσες οικοδομικές άδειες δεν χορηγήθηκαν και για τον επιπρόσθετο λόγο, άσχετα με την αναγκαία τροποποίηση ρυμοτομίας. Συγκεκριμένα δεν προσκομίστηκε έγκριση από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για λογαριασμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καθότι οι αιτούντες επικαλούμενοι το 11298/9-11-01 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού ισχυρίστηκαν ότι δεν απαιτείται. Ωστόσο, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το 4544/23-11-2006 έγγραφό της αναφέρει για το 11298/9-11-01 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού ότι ‘είναι σαφές ότι οι ενδιαφερόμενοι το έχουν παρερμηνεύσει’ και ότι απαιτείται η έγκριση της συγκεκριμένης εφορείας.».
7. Στη συνέχεια υποβλήθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 810/25-2-2008 («ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ») έγγραφο του Αντιδημάρχου του Δήμου Καλαμαριάς, το οποίο διαβιβάζει στη Δ.Π.Σ. την 546/18-12-2007 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έγκριση Α΄ σταδίου της μελέτης «Πολεοδομική μελέτη τροποποίησης και όρων δόμησης στη ζώνη μεταξύ της οδού Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από την Ν.Δ.Β.Ε. μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών στο Καραμπουρνάκι.) και στο οποίο αναφέρεται επί λέξει ότι: «….είναι επιτακτική η έκδοση απόφασης Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την αναστολή οικοδομικών αδειών στην εν λόγω περιοχή».
8. Ο Διευθυντής του Τμήματος Νομοπαρασκευαστικού Έργου της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου της Γενικής Διεύθυνσης Διοικήσεως του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με το υπ’ αριθ. πρωτ. 13701/28.3.2008 («ΘΕΜΑ:Επιστροφή φακέλου») έγγραφό του, επέστρεψε το φάκελο προς τη Δ.Π.Σ. με την εξής αιτιολογία: «1. όπως προκύπτει από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς (Δ’ 419/1999) το παραλιακό τμήμα της πολεοδομικής ενότητας 2, όπου με την παρούσα ρύθμιση επιχειρείται η επιβολή αναστολής οικοδομικών αδειών, έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 2508/1997 (Α’ 124) ως ζώνη ανάπλασης. Η υπαγωγή αυτή με το ΓΠΣ έχει ως συνέπεια, δεσμευτική για την Διοίκηση, την εφαρμογή ειδικών διαδικασιών, μελετών και παρεμβάσεων, οι οποίες αναλύονται με σαφήνεια στα άρθρα 8 έως 12 του Ν. 2508/1997. 2 . Στο άρθρο δε 9 παρ. 8 προβλέπεται ότι μόνο μετά την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης ανάπλασης μπορεί να αναστέλλεται η χορήγηση αδειών οικοδομής στην περιοχή και μόνο στις περιπτώσεις που η χορήγηση αδειών αντιβαίνει στα οριζόμενα στην προκαταρκτική πρόταση ανάπλασης. 3. Επίσης εάν η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος αρμόδιος για την έγκριση της προκαταρκτικής πρότασης είναι ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (άρθρο 9 παρ. 6)……».
9. Εν συνεχεία, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 8779/7.4.2008 (ΘΕΜΑ: «Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης») έγγραφο του Προϊσταμένου του Α’ Τμήματος της Δ.Π.Σ. του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., επιστρέφεται ο σχετικός φάκελος προς το Δήμο Καλαμαριάς και ακολούθως εκδίδεται το υπ’ αριθ. πρωτ.1601/11.4.2008 (ΘΕΜΑ: <<Ενημέρωση για την επιστροφή του φακέλου «Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111 Ζ»>>) έγγραφο του Αντιδημάρχου Δήμου Καλαμαριάς, κ. Δ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:
«…..Ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία με στελέχη που έχουν μακρόχρονη εμπειρία -ανάμεσα στα άλλα- και στα θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, μελέτησε διεξοδικά τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς, καθώς και τις διατάξεις του Ν. 2508/1997 περί αναπλάσεων (Κεφάλαιο Β΄: άρθρα 8 έως 17) πριν προχωρήσει σε ενέργειες για την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του παραλιακού μετώπου στη ζώνη μεταξύ της οδού Θ. Σοφούλη και της θάλασσας. Από τη διεξοδική εξέταση της νομοθεσίας προέκυψε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η διαδικασία της ανάπλασης της περιοχής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2508/1997, αφού δεν εκδόθηκαν οι αντίστοιχες εκτελεστικές διατάξεις (Υπουργικές Αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα) με τις οποίες ρυθμίζεται και ενεργοποιείται στην ουσία το πολεοδομικό εργαλείο της ανάπλασης, όπως είναι:
Η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 8 του άρθρου 8,
Το Προεδρικό Διάταγμα της παραγράφου 8 του άρθρου 10,
Οι προδιαγραφές της μελέτης ανάπλασης, ιδίως δε των ειδικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπλασης,
Η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 6 του άρθρου 12, κλπ.

Επειδή από την παραπάνω έρευνα προέκυψε ότι στην ουσία ο Ν. 2508/1997 είναι ανενεργός ως προς τη διαδικασία των αναπλάσεων (γεγονός που έχει πολλές φορές επισημανθεί από αρμόδιους φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ, το ΤΕΕ κλπ.) και επειδή η Υπηρεσία μας έκρινε επιτακτική την ανάγκη πολεοδομικής επέμβασης στην παραπάνω αναφερόμενη περιοχή, όπως προβλέπει το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, προχώρησε σε διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. της 17-7-1923, ώστε να:
- Οριστικοποιηθεί το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και η προστασία του παραλιακού μετώπου από την απρογραμμάτιστη δόμηση.
- Εξειδικευτούν οι προβλέψεις του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. και η ανάπλαση της περιοχής με βάση τις αρχές του αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού.
- Γίνει οριστική αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων της περιοχής από αυθαίρετες χρήσεις, ασάφειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καταπατήσεις του αιγιαλού και της παραλίας κλπ.
- Προσαρμοστεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη το καθορισμένο όριο του αρχαιολογικού χώρου και τις γραμμές αιγιαλού και παραλίας.

Από την εξέταση που διενήργησε η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου δεν προκύπτει από πουθενά απαγόρευση χρήσης του Ν.Δ. της 17-7-1923 και των διατάξεών του για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε περιπτώσεις που από το ΓΠΣ προβλέπεται η εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 2508/1997. Εξάλλου, με δεδομένο ότι οι διατάξεις περί αναπλάσεων παραμένουν ακόμα ανενεργές, κάτι τέτοιο πρακτικά θα σήμαινε ότι, για όλο το διάστημα που οι διατάξεις αυτές είναι ανενεργές, η πολιτεία πρέπει να ανεχθεί τη δόμηση ιδιαίτερα ευαίσθητων ζωνών, όπως η παραπάνω αναφερόμενη, με μη αποδεκτές, δεσμευτικές και μη αναστρέψιμες επιλογές για να προχωρήσει στην ανάπλασή τους εκ των υστέρων όταν (και εφόσον) ενεργοποιηθούν αυτές οι διατάξεις.

Για τον χειρισμό του θέματος ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση ολοκληρωμένης πολεοδομικής μελέτης τροποποίησης του σχεδίου, η οποία συντάσσεται με βάση την υπ’ αριθ.5731/1146/23-2-00 (ΦΕΚ 329Β’/15-3-00) Aπόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. «Τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης πολεοδομικών μελετών και αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση αυτών». Κατά το τρέχον διάστημα έχει υποβληθεί το Β1 Στάδιο της μελέτης, του οποίου η παραλαβή και η έγκριση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 14-4-2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς. Σημειωτέον ότι, με την υπ’ αριθμ. 546/2007 Απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, η οποία σας έχει διαβιβαστεί με το με αρ. πρωτ. 810/25-02-08 έγγραφό μας, ενέκρινε ήδη το Α΄Στάδιο της μελέτης στο οποίο περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη Προμελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας. Η Οριστική Πρόταση του Β1 Σταδίου, αντίγραφο της οποίας σας διαβιβάζουμε με την παρούσα επιστολή, επεξεργάζεται περαιτέρω το σενάριο πολεοδομικής οργάνωσης που επέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 546/2007 Απόφασή του. Όπως θα διαπιστώσετε, οι προτεινόμενες από τη μελέτη ρυθμίσεις είναι ηπιότερες των προβλέψεων του ΓΠΣ και άρα δεν έρχονται σε καμία αντίθεση ούτε με το πνεύμα του ΓΠΣ ούτε με το πνεύμα και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης όπως προδιαγράφονται από Ν. 2508/1997 αλλά και από τις σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Μετά τις παραπάνω διευκρινήσεις, παρακαλούμε να μην επιστραφεί ο φάκελος του θέματος και να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση της απόφασης για την αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. της 17-7-1923, προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, από πολεοδομική και περιβαλλοντική άποψη, περιοχή για την Καλαμαριά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης συνολικά.
Σε διαφορετική περίπτωση, ως Προϊσταμένη Υπηρεσία, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε, πως θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.2508/1997 περί αναπλάσεων, όταν, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί μέχρι σήμερα η έκδοση του προαναφερομένων Υπουργικών Αποφάσεων.»
10. Τέλος, εκδόθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 18131/16.5.2008 έγγραφο του Διευθυντή του Νομοπαρασκευαστικού Τμήματος της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου της Γενικής Διεύθυνσης Διοικήσεως του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. («ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς» «Σχετ.:Το υπ’ αριθ. 13701/28.3.2008 έγγραφό μας») προς τη Δ.Π.Σ. με το εξής επί λέξει περιεχόμενο <<Σε απάντηση του υπ’ αριθ. 1601/11.4.08 εγγράφου του Δήμου Καλαμαριάς το οποίο κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας σας γνωρίζουμε τα εξής: 1. Κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (4255/2000, 4047/1999, 2900/2003) τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία αποτελούν την βασική πρόταση οργάνωσης των Πολεοδομικών Ενοτήτων δεσμεύουν την Διοίκηση κατά την διοικητική διαδικασία έγκρισης πολεοδομικών μελετών και επιβάλλεται η συμμόρφωση των τελευταίων στον υπερκείμενο σχεδιασμό (Γ.Π.Σ.). 2. Όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στο έγγραφο του Δήμου Καλαμαριάς, η Δ/νση Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Καλαμαριάς έκρινε ότι ο Ν. 2508/1997 κατά το μέρος που αναφέρεται στις περιοχές αναπλάσεων είναι ανενεργός και στη συνέχεια ανέθεσε μελέτη τροποποίησης του σχεδίου σε περιοχή που από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπεται να ρυθμιστεί με τις διατάξεις του Ν. 2508/1997 (άρθρο 8 και επόμενο). Κατά την άποψη της Δ/νσης μας «μία έμπειρη τεχνική υπηρεσία με στελέχη που έχουν μακρόχρονη πείρα» όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Δήμου Καλαμαριάς, οφείλει κατ’ αρχήν να γνωρίζει τις αρμοδιότητες της, το εύρος και της έκταση αυτών. Η Υπηρεσία, τις όποιες αμφιβολίες για την ισχύ του Ν. 2508/1997 όφειλε να τις θέσει εγγράφως στην υπηρεσία που την εποπτεύει (π.χ. ΠΕ. ΧΩ κ. Μακεδονίας) ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ που θα είναι και ο τελικός αποδέκτης της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης. Έτσι θα είχε ενημερωθεί ότι: 1) Οι προδιαγραφές των ειδικών μελετών ανάπλασης καθώς και της προκαταρκτικής μελέτης αναφέρονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 5731/1146/23-2-2000 απόφαση (Β’ 329/ 15.3.2000). 2) Η έκδοση του π.δ./τος της παρ. 8 του άρθρου 10 είναι δυνητική καθώς και η έκδοση της απόφασης της παρ. 6 του άρθρου 12 και δεν επηρεάζουν την εφαρμογή του Νόμου. Όσον αφορά τα αναφερόμενα στις παρ. 3 και 4 του εγγράφου επισημαίνουμε τα εξής: Θα πρέπει να ενημερωθεί ο Δήμος ότι η εφαρμογή των άρθρων 8 και επόμενα του Ν. 2508/1997 αφορά περιοχές εντός σχεδίου και όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Νόμου αποτελεί δραστική μορφή παρεμβάσεων και διαδικασιών πολεοδομικού, κοινωνικού, οικονομικού χαρακτήρα που προκύπτουν από σχετική μελέτη και αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και όπως η Νομολογία του Σ.Τ.Ε. τονίζει «η ανάπλαση συνιστά βαθειά πολεοδομική παρέμβαση επιβαλλόμενη από την ύπαρξη σοβαροτάτων πολεοδομικών προβλημάτων απαιτούντων συνολική και ριζική αντιμετώπιση κατά παρέκκλιση της συνήθους πολεοδομικής διαδικασίας η οποία είναι ανεπαρκής για τη θεραπεία τους.»Πρόσφατα δε ακυρώθηκε π.δ./γμα επειδή είχε εκδοθεί δυνάμει των άρθρων 8 και επ. του Ν. 2508/1997 (ΣΤΕ 2556/2005) όπως προέβλεπε το Γ.Π.Σ. Μετά τα παραπάνω εμμένουμε στις απόψεις μας όπως διατυπώνονται στο 13701/28.3.2008 έγγραφό μας.>>
11. Ενόψει των προεκτεθέντων και ΑΦΕΝΟΣ των αρμοδιοτήτων του πρώτου από εμάς για την πολεοδόμηση της επίμαχης περιοχής του Δήμου μας και ΑΦΕΤΕΡΟΥ του γεγονότος ότι οι δεύτερος έως και εικοστός-πέμπτος από εμάς είμαστε δημότες και κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς, ευλόγως ενδιαφερόμενοι για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής αυτής (έχοντες το κατά το άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος σχετικό δικαίωμα ), προφανές είναι το έννομο συμφέρον μας και το συναπτόμενο με αυτό δικαίωμά μας να ασκήσουμε την παρούσα Αίτηση Ακύρωσης.

ΙΙ. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Προσφεύγουμε, αιτούμενοι την ακύρωση των προσβαλλομένων, με την παρούσα, πράξεων και παραλείψεων, για τους εξής, κυρίως, λόγους και όσους άλλους νομίμως θα προσθέσουμε:
1. Η προσβαλλόμενη αρνητική Απάντηση είναι προδήλως παράνομη, ΔΙΟΤΙ αντίκειται, ευθέως και σαφώς, στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.2 και του άρθρου 4 παρ.8 του Ν. 2508/1997, όπως αυτές πρέπει να ερμηνεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος για τη δεσμευτικότητα των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καταλυτικώς συναπτόμενη με την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος(τη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την πολεοδόμηση των πόλεων).
2. Ειδικότερα :
α. «2. Για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής απαιτείται πολεοδομική μελέτη, η οποία πρέπει, να εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Γ.Π.Σ ή του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Πολεοδομική μελέτη επίσης απαιτείται για την ανάπλαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β του παρόντος, η οποία εμπεριέχεται στις σχετικές ειδικές μελέτες.» (άρθρο 7 παρ.2 Ν. 2508/1997)

β. «Απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιρίων μη συμβιβαζομένων προς τη χρήση που τυχόν προβλέπει το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. για τη συγκεκριμένη θέση. Μετά την έγκριση του Γ.Π.Σ. και μέχρι την αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως της περιοχής και την προσαρμογή του προς το Γ.Π.Σ. δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών με βάση συντελεστή δόμησης ανώτερο από το μέσο συντελεστή που ορίζεται στο Γ.Π.Σ. Αν ο συντελεστής δόμησης που προβλέπεται από το σχέδιο πόλεως της περιοχής είναι κατώτερος από τον οριζόμενο στο Γ.Π.Σ. μέσο συντελεστή, οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται με βάση τον κατώτερο αυτό συντελεστή. Η προβλεπόμενη στο δεύτερο εδάφιο απαγόρευση δεν ισχύει, αν κατά τη δημοσίευση της πράξης έγκρισης του Γ.Π.Σ. έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας, συνοδευόμενη από όλα τα απαιτούμενα κατά νόμο δικαιολογητικά ή έχουν θεωρηθεί τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για προέλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του από 8/13.7.1993 π.δ/τος (ΦΕΚ 795 Δ), εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση υποβληθεί πλήρης φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση της πράξης έγκρισης του Γ.Π.Σ. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή και στις περιπτώσεις αναθεώρησης ή τροποποίησης του Γ.Π.Σ.» (άρθρο 4 παρ.8 Ν. 2508/1997).
3. Προς την ανωτέρω δεσμευτικότητα του Γ.Π.Σ. (βλ. ΣτΕ 2900/2003, 4255/2000 και 4047/1999) είναι καταδήλως αντίθετη η επί μακρόν αδράνεια των αρμοδίων Πολεοδομικών Υπηρεσιών, να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες (για την εφαρμογή των προβλέψεων του Γ.Π.Σ.) Πολεοδομικές Μελέτες, ενόψει, μάλιστα και της διαμορφωθείσας πάγιας Νομολογίας του Δικαστηρίου Σας, όσον αφορά την απαγόρευση της επί μακρόν αδρανοποίησης των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων στις επίμαχες περιοχές του Γ.Π.Σ., να αξιοποιήσουν-χρησιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, κατά τον πολεοδομικό προορισμό τους.
4. Περαιτέρω, η προαναφερόμενη αδράνεια των αρμοδίων Πολεοδομικών Υπηρεσιών εμφανίζεται ιδιαιτέρως οξεία, μέχρις σημείου πλήρους ανατροπής-αναίρεσης του εν λόγω Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ειδικά στο πεδίο της προμνημονευόμενης Ανάπλασης ορισμένης περιοχής, προβλεπομένης από Γ.Π.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.3 εδ. τέταρτο του Ν. 2508/1997 και διεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 8, 9, 10,11 και12 του ίδιου Νόμου, όπως ισχύουν, ΕΦΟΣΟΝ δεν έχει θεσπισθεί το κανονιστικό πλαίσιο για την εκπόνηση και την υλοποίηση των σχετικών Πολεοδομικών Μελετών.
Ειδικότερα:
α. Δεν έχει εκδοθεί, μέχρι σήμερα, η προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 8 του Ν.2508/1997 κανονιστική Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με την οποία θα «καθορίζονται οι προδιαγραφές της προκαταρκτικής πρότασης και των Μελετών, οι οποίες μπορούν να διαφοροποιούνται κατά κατηγορίες περιοχών ή τρόπους Ανάπλασης». Η προκείμενη αναμφισβήτητη έλλειψη προσλαμβάνει αξιοσημείωτες, αν όχι τραγικές, διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , στο αναφερόμενο στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της παρούσας, υπό στοιχείο 10, υπολαμβάνει, πλανωμένη (υπό την επιεικέστερη εκδοχή),ότι η υπ’ αριθ. 5731/1146 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.(ΦΕΚ Β 329/15.3.2000) είναι η ελλείπουσα, χωρίς να προσέχει, όπως οφείλει, ότι η τελευταία αυτή Απόφαση είναι πασιδήλως άσχετη με την ελλείπουσα , αφορώσα τη ρύθμιση άλλων θεμάτων και έχουσα ως νομοθετικό έρεισμα της άσχετες προς το επίμαχο ζήτημα διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 7 και 8 του Ν. 2508/1997. Και
β. Δεν έχει εκδοθεί, μέχρι σήμερα, το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 10 παρ.8 του Ν. 2508/1997 κανονιστικό Π.Δ/γμα, με το οποίο «…..καθορίζονται κατά τρόπο ειδικότερο αρμοδιότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις του φορέα ανάπλασης, εγγυήσεις που παρέχονται από αυτόν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτού, διαδικασίες και αρμόδια όργανα για την άσκηση της εποπτείας στο φορέα από τον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, οι συνέπειες της μη τήρησης από το φορέα των υποχρεώσεών του και ιδίως τα επιβαλλόμενα στην περίπτωση αυτή μέτρα και κυρώσεις, οι όροι και η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε σχετικό ζήτημα» .
Η προκείμενη αναμφισβήτητη έλλειψη προσλαμβάνει αξιοσημείωτες, αν όχι τραγικές, διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , στο αναφερόμενο στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της παρούσας, υπό στοιχείο 10, υπολαμβάνει, πλανωμένη (υπό την επιεικέστερη εκδοχή), ότι η έκδοση του Διατάγματος αυτού είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική, σαν να είναι θεμιτό, εναντίον των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, του άρθρου 50 και 43 παρ.2 του Συντάγματος, να υποκατασταθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην επίμαχη κανονιστική αρμοδιότητά του, από κατώτερα διοικητικά όργανα, καθιστάμενα μάλιστα αρμόδια να ενεργούν, εν προκειμένω, εκδίδοντας, επιλεκτικά και κατ’ ελευθέραν εκτίμηση, άλλοτε ατομικές και άλλοτε κανονιστικές πράξεις.
5. ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο Δήμος Καλαμαριάς, υφιστάμενος την πίεση των διεκδικούντων την αποδέσμευση των ιδιοκτησιών τους ιδιοκτητών της επίδικης περιοχής και αφού εξήντλησε κάθε περιθώριο αναμονής των οφειλομένων πρωτοβουλιών της Κεντρικής Διοίκησης, για την Ανάπλαση της επίμαχης περιοχής, ορθώς και νομίμως, κατά τα εκτιθέμενα στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της παρούσας, ΑΦΕΝΟΣ ανέθεσε, στα πλαίσια των περιορισμένων ως άνω θεσμικών δυνατοτήτων του, την εκπόνηση ειδικής μελέτης, πληρούσας τις επιταγές της προβλεφθείσας Ανάπλασης και εκπονούμενης, μάλιστα, κατά τις επιταγές της ανωτέρω υπ’ αριθ. 5731/1146 Απόφασης του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.(ΦΕΚ Β 329/15.3.2000) , και ΑΦΕΤΕΡΟΥ ζήτησε την επίδικη Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ΝΔ της 17.7/16.8.1923 ΄΄Περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π.΄΄, που ορίζει τα εξής: «1.Προκειμένης της ενάρξεως των σχετικών εργασιών δια την εκπόνησιν νέου σχεδίου πόλεως ή κώμης κλπ. επιτρέπεται ίνα δια Β.Δ/τος, εκδιδομένου μετά γνώμη του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και του συμβουλίου των δημοσίων έργων, επιβάλλεται εν όλω ή εν μέρει, και μέχρις ενός το πολύ έτους, η πλήρης απαγόρευση των εργασιών δομήσεως εφ` απάσης της πόλεως ή κώμης κλπ. μετά της περιοχής της, ή και επί τμημάτων αυτής μόνον, ή και η εκτέλεσις τοιούτων εργασιών υπό όρους και περιορισμούς κανονιζομένους δια του αυτού Δ/τος. Η ανωτέρω ετησία προθεσμία δύναται να παραταθή κατά τον αυτόν τρόπον και επί δύο έτη, εάν εν τω μεταξύ εξακριβωθεί ότι οι προς εκπόνηση του νέου σχεδίου εργασίες προώδευσαν σημαντικώς. Οι ανωτέρω περιορισμοί και απαγορεύσεις ουδέν δύνανται να δημιουργήσωσιν υπέρ οιουδήποτε δικαίωμα αποζημιώσεως παρά του Δημοσίου και των δήμων ή κοινοτήτων. 2.Διά τους αυτούς ως εις την προηγουμένην παράγραφον λόγους, δύναται δι`αποφάσεως του Υπουργού Δημοσίων Εργων εκδιδομένης άνευ των εν αυτή παραγράφω διατυπώσεων και δημοσιευμένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως,να επιβάλλεται αναστολή των οικοδομικών εργασιών διά τρίμηνον το πολύ χρονικόν διάστημα,του χρόνου τούτου συνυπολογιζομένου εντός του κατά την προηγουμένην παράγραφον συνολικού χρόνου των τριών ετών".»

6. Συνεπώς, η προσβαλλόμενη αρνητική Απάντηση είναι προδήλως παράνομη, ως αντικείμενη, ευθέως και σαφώς, στις προβλέψεις του άρθρου 7 παρ. 2 , του άρθρου 4 παρ.8 και των άρθρων 8 – 12 του Ν. 2508/1997, σε συνδυασμό με το άρθρο 8 του ΝΔ της 17.7/16.8.1923 ΄΄Περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π.΄΄, όπως αυτές πρέπει να ερμηνεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.

III. Ενόψει των προαναφερομένων, οι προσβαλλόμενες με την παρούσα πράξεις και παραλείψεις είναι παράνομες και ακυρωτέες.
IV. Επισυνάπτουμε στην παρούσα τα παραστατικά καταβολής του παραβόλου.
V. Αντίκλητό μας διορίζουμε τον πληρεξούσιο Δικηγόρο μας στην Αθήνα, κ. Αχιλλέα ΔΡΟΓΩΣΗ του Αντωνίου, Δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, διορισμένο στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 17792), κάτοικο Αθηνών (οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου αριθ. 90 - Τ.Κ. 10434 – Αθήνα, τηλ.: 210-822.20.20 & 210-822.20.27).

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
και όσα άλλα, νομίμως, θα προσθέσουμε
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Α. Την ακύρωση :
1. Της υπ’ αριθ. πρωτ. 8779/7.4.2008 («ΘΕΜΑ:Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης») αρνητικής Απάντησης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Δ.Π.Σ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) επί του υποβληθέντος (με το υπ’ αριθ.πρωτ. 14629/19.4.2007 ― «ΘΕΜΑ: Αναστολή οικοδομικών εργασιών και χορήγησης οικοδομικών αδειών στο παραλιακό τμήμα της οδού Θεμ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, στα Ο.Τ. 3 109, 3 110, 3 111, 3 111Α, 3 111Β, 3 111Γ, 3 111Δ, 3 111Ε και 3 111Ζ» ― έγγραφο του Αντιδημάρχου του Δήμου Καλαμαριάς, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 29389/2.8.2007 και 810/25.2.2008 έγγραφα του ιδίου), προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΝΔ της 17.7/16.8.1923 ΄΄Περί σχεδίων πόλεων κ.λ.π.΄΄, Αιτήματος του Δήμου Καλαμαριάς, για Αναστολή Οικοδομικών Εργασιών και Χορήγησης Οικοδομικών Αδειών, στο παραλιακό τμήμα της οδού Θ. Σοφούλη του Δήμου Καλαμαριάς, βάσει της σχετικής Γνωμοδότησης (υπ’ αριθ. 178/2007 Απόφασης) του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Ν. Θεσσαλονίκης (εφεξής Δ.Σ. Καλαμαριάς)
2. Κάθε άλλης πράξης και παράλειψης, συναφούς προς την προαναφερόμενη, υπό στοιχείο 1 πράξης.
Β. Την καταδίκη του αντιδίκου Ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική μας δαπάνη.
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΔΗΜΟΣ Γ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ • Α.Μ. 1042
ΟΔΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 19 • ΤΗΛ.2310221597, Fax. 2310-274635
546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Email: digni-av@otenet.gr

Πηγή: http://www.kalamaria.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=375&Itemid=593